diumenge, 19 d’octubre del 2014

Premi Nobel de Física 2014

Durant les meues lectures pels diferents blocs als que estic subscrit, he entropessat amb un post que et dirigia a una notícia que té certa relació amb un concepte que hem d'estudiar a Tecnologia Industrial: el rendiment energètic. També la notícia m'ha fet pensar en les injustícies que es poden cometre al món, moltes vegades sense voler-ho.

La notícia és la concessió a tres científics d'origen japonès del Premi Nobel de Física 2014, per la invenció i millora del díode emissor de llum (LED) de color blau.
La importància de aquests LED's no radica en que aquests LED's facen una llumeta d'un coloret blavet xulíssim, clar, si no en que aquests LED's i les tècniques desenvolupades per la seua creació també han permés la fabricació de LEDs emissors de llum blanca.


On està la relació amb el rendiment? Aquests díodes emissors de llum blanca han revolucionat el món de la il·luminació elèctrica (a banda de revolucionar també la fabricació de pantalles de vídeo) al permetre la fabricació de les bombetes LED de baix consum. Aquestes bombetes tenen una eficiència energètica bastant superior a les tecnologies d'il·luminació existents fins ara.
A la gràfica podeu vore l'eficiència de diferents tecnologies d'il·luminació, donada en forma del lúmens de flux luminós generats per la font de llum per cada Watt de potència elèctrica rebut. Per mi Eficiència i Rendiment energètics són conceptes bastant sinònims, premi a qui m'instruisca sobre la diferència entre eficiència i rendiment energètics! (podeu fer-ho als comentaris a aquest post).
El món de la luminotècnia i les seues magnituds i unitats és una cosa força complicada, de fluxos, intensitats i potències lluminoses mesclades amb estereoradians, longituds d'ona i sensibilitats de l'ull humà! No entrem ahí i quedem-nos en que la gràfica anterior dóna l'energia o potència lluminosa generada per cada Joule o Watt d'energia elèctrica consumida! Per tant és en certa manera una mesura del rendiment:

I per què tot açò m'ha fet recordar les injustícies? Continua llegint per saber-ho

dissabte, 11 d’octubre del 2014

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Com "fabriquen" Linux?

L'altre dia a classe, quan parlàvem dels llenguatges de programació, vaig comentar que els programes grans, com suites ofimàtiques, jocs, sistemes operatius, estan fets per equips de programadors, cadascun especialitzat en algun apartat (gràfics, interacció amb l'usuari, física del joc, motor de renderitzat, etc...) ja que el codi font d'aquests programes consta de milions de línies de codi.

Ara he recordat un vídeo que vaig trobar per youtube sobre How Linux is build? que va de com programadors d'arreu del món, sense contacte físic i en gran part només per divertir-se, van programant, millorant i depurant el kernel de Linux.

També recentment he vist a un dels blocs que segueixc un recull de 9 vídeo-documentals sobre la història de la computació que me l'ha fet recordar.

Ací vos el deixe, NO és sobre la història de GNU/Linux, és sobre com el programen:





dilluns, 6 d’octubre del 2014

Diari d'aula 2014-15

Hui a classe hem explicat per a què farem servir el Bloc d'aula:
  • Per a portar un "Diari d'aula".
  • Per fer les Activitats de Lectura.

dimecres, 1 d’octubre del 2014

Ja era hora, primer de batxiller!

     Hola, em diuen Roser Sòria, i després de 4 anys d'ESO a l'IES GREGORI MAIANS, ja sóc a primer de batxiller.
    Hui encete la meua vida al bloc, i ho faig per tal de presentarme :)
D'esquerra a dreta: Maria Bertomeu, Alba Monzó, jo,
Paula Sempere i Laura Jordà
    He triat la branca cientificotecnològica ja que m'agradaria fer una enginyeria, ja decidiré més avant quina, o tal vegada acabe decindint-me per les matemàtiques, un camp científic on em sent molt agust.
    A part de la meua vida dins del centre, també jugue a bàsquet des de ja fa 10 anys i curse 5é d'Ensenyances Professionals al Conservatori de Música Josep Climent d'Oliva amb l'especialitat de flauta (travessera). Però a pesar de totes les hores que tinc d'estudis, sempre m'agrada traure temps per a estar amb les amigues i si pot ser anar-me'n de festa :P
    Esta és un poc la meua vida i a partir d'ara aniré publicant tot el que faça falta al bloc, fins l'altra!

Me presento

Hola, mi nombre es Andrés Fuster y soy uno de los alumnos de 1º de Bachillerato del instituto IES Gregori Maians de Oliva.
Tengo 16 años y vivo cerca del instituto, he decidido estudiar por la rama tecnico-científico y por eso estoy estudiando tecnologia, porque quiero ser un tecnico, aún que no se de que tipo, pero quiero ser uno.
Mis aficiones son jugar a basquet y jugar a todo tipo de vídeo-juegos,  en el ordenador, en el móvil, en cualquier tipo de consola...XD
Y la verdad, una cosa que me incomoda es hablar en valenciano, y como casi todos los profesores hablan constantemente valenciano en las clases, yo me tengo que aguantar, pero si quieres hablar conmigo dirígete a mi en castellano y te lo estaré agradecido.