dimecres, 13 de maig del 2015

Al voltant dels microxips electrònics

Sobre què són realment i com es fabriquen els microxips electrònics, que per cert, abans que es popularitzara el nom "xip", els enginyers electrònics anomenàvem "circuits integrats". Primer, un viatge a l'interior d'un d'aquests circuits integrats. La primera part del viatge es fa amb una càmera òptica, però a partir d'un moment les coses són tan petites que s'han de vore amb un microscopi electrònic d'escombrat. El xip protagonista és un de principis dels anys 90, per què? Per a que els seus cables i components interns siguen ben grossos i es puguen vore bé i apreciar-ne la complexitat. Els CI actuals són milers de vegades més complexos i milers de vegades més petits, cap el final del vídeo treu un dibuix per a fer-se'n una idea dels actuals.


Ara, en aquesta vídeo-animació podeu vore, molt, molt simplificat, el procés de la creació dins del CI dels seus components: transistors i altres.


En aquest altre vídeo queda millor explicat el procés fotolitogràfic, que és com s'anomena eixe procediment similar en els seus principis a la serigrafia de camisoles.
I en aquest altre vídeo, del programa de TV "How do they do it?" (en alguna cadena espanyola el passen amb el nom "¿Cómo lo hacen?"), teniu explicat la resta del procés: com fan el Silici monocristal·lí, els Wafers, les connexions i l'empaquetat.



Per últim una imatge que he trobat curiosa: el progrés de la miniaturització als CI en un gràfic d'eix logarítmic i la comparació de tamany amb objectes quotidians:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada