diumenge, 19 d’octubre del 2014

Premi Nobel de Física 2014

Durant les meues lectures pels diferents blocs als que estic subscrit, he entropessat amb un post que et dirigia a una notícia que té certa relació amb un concepte que hem d'estudiar a Tecnologia Industrial: el rendiment energètic. També la notícia m'ha fet pensar en les injustícies que es poden cometre al món, moltes vegades sense voler-ho.

La notícia és la concessió a tres científics d'origen japonès del Premi Nobel de Física 2014, per la invenció i millora del díode emissor de llum (LED) de color blau.
La importància de aquests LED's no radica en que aquests LED's facen una llumeta d'un coloret blavet xulíssim, clar, si no en que aquests LED's i les tècniques desenvolupades per la seua creació també han permés la fabricació de LEDs emissors de llum blanca.


On està la relació amb el rendiment? Aquests díodes emissors de llum blanca han revolucionat el món de la il·luminació elèctrica (a banda de revolucionar també la fabricació de pantalles de vídeo) al permetre la fabricació de les bombetes LED de baix consum. Aquestes bombetes tenen una eficiència energètica bastant superior a les tecnologies d'il·luminació existents fins ara.
A la gràfica podeu vore l'eficiència de diferents tecnologies d'il·luminació, donada en forma del lúmens de flux luminós generats per la font de llum per cada Watt de potència elèctrica rebut. Per mi Eficiència i Rendiment energètics són conceptes bastant sinònims, premi a qui m'instruisca sobre la diferència entre eficiència i rendiment energètics! (podeu fer-ho als comentaris a aquest post).
El món de la luminotècnia i les seues magnituds i unitats és una cosa força complicada, de fluxos, intensitats i potències lluminoses mesclades amb estereoradians, longituds d'ona i sensibilitats de l'ull humà! No entrem ahí i quedem-nos en que la gràfica anterior dóna l'energia o potència lluminosa generada per cada Joule o Watt d'energia elèctrica consumida! Per tant és en certa manera una mesura del rendiment:

I per què tot açò m'ha fet recordar les injustícies? Continua llegint per saber-ho

Per què mentre aquest tres científics reben el premi Nobel per la invenció del LED blau, el senyor Nick Holonyak, que al 1962 va fabricar allò que de veritat ho començà tot: el primer LED de llum visible (roig), basant-se en treballs previs de Oleg Losev, qu al 1927 ja va observar emissió de llum, i explicà com es produïa, en díodes de punta de contacte (al 1927 encara no existien els semiconductors!) i James Biard, qui inventà el primer LED semiconductor, només que emetia a l'espectre infra-roig, aquest científic N. Holonyak, deia, es queixava que considerava injust que mai se li hagués reconegut el seu treball, sense el qual no existirien ni els LEDs blaus, ni cap altres!.

     
Oleg LosevJames R. Biard Nick Holonyak

6 comentaris:

  1. L'eficàcia és la capacitat d'un objecte per a aconseguir un efecte determinat; mentre que el rendiment és la utilitat que dona aquest objecte.

    ResponElimina
  2. Rendiment: És la relació entre l'energia aportada per al seu funcionament i la que realment s'aprofita.
    Eficiència: Relació entre la energia útil i la energia invertida.

    ResponElimina
  3. La diferència entre eficiència i rendiment energètic és que l'eficiència energètica es basa en l'objectiu de reduir el consum d'energia mentre que el rendiment energètic és la diferència entre l'energia que obtenim del funcionament(d'una màquina, per exemple) i l'energia subministrada o consumida per aquesta.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. El terme eficàcia està relacionat amb la capacitat que té un aparell per a usar profitosament l'energia que li proporcionem, mentre que el rendiment està relacionat amb la quantitat de treball que pot aconseguir aquest objecte amb l'energia subministrada.

    ResponElimina
  6. La diferència entre eficàcia i rendiment és que el rendiment està relacionat amb el treball que obtenim d'una certa quantitat d'energia, mentre que eficàcia és la capacitat d'aprofitar l'energia que li subministrem per a fer un determinat treball.

    ResponElimina