divendres, 6 de desembre de 2013

TIPUS DE TURBINES HIDRÀULIQUES:
Les més importants i eficients de la energia hidràulica:                                
  •   Acció : Pelton: (Molta altura, poc cabal) 
  •   Reacció:-Francis: mitjana altura, mitjan cabal 
                              -Kaplan: menor altura,major cabal (aquesta és la de major rendiment)

  • Pelton: És el que s'anomena una turbina d'acció, ja que l'element impulsor (normalment aigua) s'aplica directament sobre ella per a fer-la moure. Al voltant de tot el rodet, hi ha els catúfols amb forma de cullera doble i que són d'una gran eficiència. L'aigua es fa arribar en la direcció més idònia cap a aquests àleps a una pressió altíssima a través d'uns injectors .És el tipus de turbina més apropiada per a grans salts d'aigua i petits o mitjans cabals, com els que hi ha a les petites centrals hidroelèctriques del Pirineu, tot i que són capaces de generar potències gens menyspreables.


  • Francis:Es tracta d'una turbina de reacció de flux intern que combina conceptes tant de flux radial com de flux axial.S'anomena de reacció perque 'element impulsor (normalment aigua) s'aplica a través d'ella, i és la pròpia circulació de l'element impulsor allò que la fa moure.Consta d'una part fixa, amb unes guies corbades anomenades distribuidor, i d'una part mòbil amb àleps, també corbats, anomenada rotor. La inclinació dels deflectors es pot regular per ajustar el cabal aplicat als àleps, regulant així la velocitat de la turbina. És un tipus de turbina molt apropiat per salts mitjans-alts amb cabals mitjans, èssent capaces de produir potències elevadíssimes.
  • KaplanSón turbines d'aigua de reacció de flux axial, amb un rodet que funciona de manera semblant a l'hèlix d'un vaixell. S'empren en salts de petita alçària. Les àmplies pales o àleps de la turbina són impulsades per aigua a alta pressió alliberada per una comporta.L'aigua hi circula en el mateix sentit a l'eix. A més de poder regular la inclinació dels deflectors, també es pot regular la dels àleps del rotor, de manera que la turbina s'adapta a les necessitats de potència de cada moment. S'utilitza per a petits salts i grans cabals, com els dels embassaments.
( El groc ens indica les diferencies de perque son d'acció o reacció i el carn on és mes paropiat la seua utilització)

Cap comentari:

Publica un comentari