divendres, 6 de desembre del 2013

TURBINES HIDRÀULIQUES



TURBINES HIDRÀULIQUES


Una turbina d'aigua és una turbomàquina motriu que aprofita l’energia d'un flux que passa a través d'ella per produir un moviment de rotació que, transferit mitjançant un eix, mou directament una màquina o bé un generador que transforma l'energia mecànica en elèctrica.

Les turbines hidràuliques es poden classificar de dues maneres:

  • Per la seua manera de funcionar:

  1. Turbines d'acció: només aprofiten la velocitat del flux d'aigua.
  2. Turbines de reacció: aprofiten la velocitat i la pèrdua de pressió de l'aigua a l'interior de la turbina.
  • Pel disseny del rotor de la turbina:
1. Turbina Kaplan: és un turbina d'aigua de reacció de flux axial, amb un rodet que funciona de manera semblant a l'hèlix d'un vaixell. Els amplis àleps de la turbina són impulsades per aigua a alta pressió alliberada per una comporta. L'aigua circula en el mateix sentit a l'eix. Es de poden regular la inclinació dels deflectors i la dels àleps del rotor, de manera que la turbina s'adapta a les necessitats de potència de cada moment. S'utilitza per a petits salts i grans cabals, com els dels embassaments.
2. Turbina Pelton: és una turbina d'accióAl voltant de tot el rotor hi ha els catúfols amb forma de cullera doble que són d'una gran eficiència. L'aigua es fa arribar en la direcció més idònia cap a aquests àleps a una pressió altíssima a través d'uns injectors (amb una agulla interior que regula el cabal). És el tipus de turbina més apropiada per a grans salts d'aigua i petits o mitjans cabals.


    3. Turbina Francis: és una turbina de reacció de flux intern que combina conceptes tant de flux radial com de flux axial. Consta d'una part fixa, amb unes guies corbades anomenades deflectors i d'una part mòbil amb àleps, també corbats, anomenada rotor. La inclinació dels deflectors es pot regular per ajustar el cabal aplicat als àleps, regulant així la velocitat de la turbina. És un tipus de turbina molt apropiat per salts mitjans-alts amb cabals mitjans, èssent capaces de produir potències elevadíssimes.


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada