dilluns, 16 de desembre del 2013

Turbines hidràuliques

-Una turbina hidràulica és un mecanisme que aprofita el moviment de l'aigua per transformar-lo en moviment circular.

  -Hi ha dos tipus de turbines hidràuliques:
    
     ·De acció: Són aquelles que es mouen per el xoc directe de l'aigua.

        -Pelton: Necessita una gran altura des d'on caiga l'aigua i no és necesari un gran cabal.












    -De reacció: Són aquelles que es fan moure per la circulació de l'aigua entre elles.

       -Francis: Necessita mitjana altura des d'on caiga l'aigua i cabal mitja.




 







        -Kaplan: No necessita gran altura des d'on caiga l'aigua, però si gran cabal.














 -Turbina pelton: És una turbina d'acció,ja que es mou per el xoc directe de l'aigua. Per a que siga factible la seua utilització es necessita una gran altura des d'on caiga l'aigua i no és necesari un gran cabal.Al voltant de tot el rodet, hi ha els catúfols amb forma de cullera doble i que són d'una gran eficiència. L'aigua es fa arribar en la direcció més idònia cap a aquests àleps a una pressió altíssima a través d'uns injectors . És el tipus de turbina més apropiada per a grans salts d'aigua i petits o mitjans cabals, com els que hi ha a les petites centrals hidroelèctriques del Pirineu, tot i que són capaces de generar potències gens menyspreables.

  -Turbina francis: És una turbina de reacció, ja que es fa moure per la circulació de l'aigua entre ella. Per a que la seua utilització siga factible es necessita mitjana altura des d'on caiga l'aigua i cabal mitja. Consta d'una part fixa, amb unes guies corbades anomenades deflectors i d'una part mòbil amb àleps, també corbats, anomenada rotor. És un tipus de turbina molt apropiat per salts mitjans-alts amb cabals mitjans, èssent capaces de produir potències elevadíssimes.

  -Turbina kaplan:  És una turbina d'acció,ja que es mou per el xoc directe de l'aigua. Per a que siga factible la seua utilització no es  necessita gran altura des d'on caiga l'aigua, però si gran cabal.  És semblant l'hèlix d'un vaixell. S'empren en salts de petita alçària. Les àmplies pales oàleps de la turbina són impulsades per aigua a alta pressió alliberada per una comporta.














    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada