dijous, 10 de desembre del 2015

Reactors Nuclears

Classificació dels Reactors Nuclears:

-Reactor refrigerat per gas (GCR): va ser un reactor nuclear que utilitzava grafit com a moderador de neutrons i anhídrid de carboni com a refrigerant. Encara que existeixen altres tipus de reactors refrigerats per gas, l'acrònim GCR es refereix a aquest tipus en particular de reactor nuclear.
-Reactor d'aigua pesada (HWR): El combustible utilitzat és l'urani natural, en forma d'òxid, que s'introdueix en tubs de zirconi aliat, la seua principal característica és l'ús d'aigua pesada com a moderador i refrigerant. En el seu disseny més habitual, els tubs del combustible nuclear s'introdueixen en un vas que conté el moderador. El refrigerant es manté a pressió per mantenir el seu estat líquid. El vapor es produeix en uns canviadors de calor pels que circula l'aigua lleugera.
-Reactor de grafit-gas: Aquest tipus de reactors usen grafit com a moderador i CO2 com a refrigerant. Mentre que els primers reactors d'aquest tipus van emprar urani natural en forma metàl·lica, els actuals denominats avançats de gas (AGR) utilitzen òxid d'urani enriquit; i els anomenats reactors d'alta temperatura (HTGR), usen heli com a refrigerant

Nous tipus tecnològicament més avançats:

-Reactor reproductor ràpid (FBR): Hi ha diversos dissenys, sent el rus i el francès els que es troben més avançats, la principal característica dels reactors ràpids és que no utilitzen moderador i que, per tant, la majoria de les fissions es produeixen per neutrons ràpids.
El nucli del reactor consta d'una zona fissionable, envoltada d'una zona fèrtil en la que l'urani natural es transforma en plutoni. També pot utilitzar-se el cicle urani 233-tori, el refrigerant és sodi líquid, el vapor es produeix en intercanviadors de calor. El seu nom de "reproductor" es deu al fet que a la zona fèrtil es produeix major quantitat de material físsil que la que consumeix el reactor en el seu funcionament, és a dir més combustible nou que el que es gasta.
-Reactor d'aigua en ebullició (RBMK): Moderat per grafit, desenvolupat en la Unió Soviètica, que consisteix en un reactor moderat per grafit, amb urani enriquit, i refrigerat per aigua en ebullició. Aquest tipus de reactors no s'han emprat a Europa occidental. 


-Reactor regenerador: És un reactor nuclear capaç de generar més material fissible del que consumeixes. Aquests dispositius són capaços d'aconseguir això perquè la seua economia de neutrons és prou alt com per reproduir-se més combustible fissionable que utilitzen de material fèrtil com l'urani-238 o tori 232. Els criadors van ser trobats perquè la seua economia de combustible va ser millor de reactors d'aigua lleugera, però l'interès es va reduir després de la dècada de 1960 a mesura que es troben més reserves d'urani, i nous mètodes de reducció dels costos de combustible d'enriquiment d'urani.

Carlo Rubbia s'ocupa d'investigacions sobre la física de partícules elementals. Allí va desenvolupar la modificació de l'accelerador SPS en un col·lisionador protó-antiprotó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada