divendres, 6 de novembre del 2015

STELLARATOR



El reactor estel·lar o stellarator és un reactor experimental per a fusió per confinament magnètic. El confinament magnètic consisteix a contenir material en estat de plasma dins d'una botella magnètica, que és un camp magnètic al que li hem donat una forma determinada perquè les partícules positives o negatives que componen el nostre plasma es queden dins d'aquesta botella.


Plasma


S'utilitzaran per a generar energia a partir de la fusió termonuclear dels ions.
Els principals combustibles que podran utilitzar-se en estos reactors seran el triti (³H) , el deuteri (²H), i el heli tres (³He).



El Stallarator destaca perquè podria mantenir el plasma 30 minuts mentre que els Tokamaks (un altre tipus de reactors) sols el podrien controlar durant 7 minuts i consumirien més energia de la que produirien.

Perquè tenen aquesta forma?  Per a mantenir el plasma allunyat de les parets del reactor, posseeix un electroimant en forma d'anell (toroidal) al seu voltant per a mantenir el plasma flotant perquè està tan calent que qualsevol material es fondria

Estudiant com es produeixen les fusions termonuclears en el Sol, s'estan realitzant projectes ecològics, segurs i viables, les reserves dels combustibles els quals s'utilitzen son pràcticament inesgotables i respecten el medi ambient.

Alguns avantatges són que la fusió no produeix gasos que contribuisquen al efecte hivernacle. Soles produeixen heli, un gas no nociu.
En el cas de que hi haja un accident en un reactor de fusió, sols faria falta detindre el subministre de combustible, ja que el deuteri és inofensiu i el triti es un isòtop escassament radioactiu (unes 10000 voltes menor que el urani) i que a demés es podria reciclar en el interior del reactor.
També hi han inconvenients ja que la radiació i les extremes temperatures a les que esta sotmes el plasma produeixen contaminació.

Finalment, la fusió nuclear es una bona font d'energia ja que si tot va bé es deixarà d'utilitzar combustibles fòssils i s'acabarà amb la perillositat de la fissió nuclear.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada