dilluns, 23 de novembre del 2015

STELLARATOR

Aquest projecte s'esta desenvolupant a l'extrem nord-est d'Alemanya. El Wendelstein 7-X finalment va ser disparat. Si és capaç de mantenir la calor d'un plasma de fusió amb capacitat, podria ser un gran avanç.

Un Stellarator és un tipus específic de la geometria de contenció de fusió nuclear que, encara que endimoniadament complex de construir i mantenir, té una oportunitat de ser el primer generador de fusió per assolir el punt d'equilibri, on l'energia extreta de la reacció de fusió és més gran o igual que el l'energia utilitzada en la creació del plasma calent necessari.




La majoria dels reactors de fusió són tokamaks, que són reactors en forma de rosquilla embolicades en imants superconductors que contenen el plasma dins del bucle. El problema amb tokamaks és que no tenen un camp magnètic intrínsec uniforme a l'interior, ja que, en poques paraules, les bobines en el forat de la rosquilla estan més junts que els de fora. Això fa que el plasma vol a vagar cap a fora i colpejar les parets, que no és bo.

 1 tokamak indueix un corrent circular dins el plasma, així, que tira d'ella cap a l'interior. El problema amb això és que la calor a les parts que indueixen el corrent, així com inestabilitats en el corrent ja que s'executa a través del propi plasma. Això significa que els tokamaks no poden córrer per molt temps: estem parlant d'uns pocs minuts com a màxim. Això fa que sigui molt difícil per als tokamaks per produir més energia que la que es necessita per encendre el plasma en el primer lloc.

Stellarators evitar això torçant la trajectòria del plasma. El disseny stellarator original, inventat per tot al voltant de la física-badass, es va torçar un bucle en forma de figura-8. El punt és que el plasma que està a l'interior de la pista en la meitat dels vuit és a l'exterior en l'altra meitat, i no hi ha necessitat que el corrent de plasma toroïdal del tokamak. El W7-X torça la banda de plasma cinc vegades mentre es mou al voltant del que és essencialment un cercle.

I això vol dir que hi ha una possibilitat de contenir un plasma per un temps molt més llarg en un stellarator, i, finalment, el punt d'equilibri de l'energia posada en marxa. L'únic problema és que és fer que un és difícil, fins i tot amb el benefici d'un bilió d'euros. Amb només mirar el nombre de ports d'accés al W7-X li fa una mica de coneixement del que increïblement complex d'aquesta màquina.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada